Yüz Felci Tedavisi
Yüz felci, sinir hasarına bağlı olarak yüz mimik kaslarında hareket kaybı gelişmesidir. Yüzün bir veya iki tarafında görülebilir ve tıp literatüründe fasiyal paralizi olarak adlandırılır. Yüz felcinin yaygın nedenleri arasında yüz mimik kaslarına gelen fasiyal sinirde iltihap, kafa travması, inme ve baş-boyun tümörleri bulunur.
Dünya çapında yapılan istatistiklere göre görülme sıklığı %02 (binde iki) civarındadır.
Belirtileri
Tek taraflı yüz felci, göz kırpma ve mimiklerde kontrol kaybı, azalan gözyaşı, ağızda sarkma, etkilenen bölgede tat kaybı, yüz kaslarında seğirme, yeme ve içme zorluğu, kulakta ağrı, çene bölgesinde ağrı, etraftaki seslere duyarlılık, baş ağrısı en yaygın belirtilerdir. Genel inmeye bağlı görülen yüz felcinde ise bilinç değişikliği, kafa karışıklığı, baş dönmesi, görme sorunları, denge problemleri, epileptik nöbetler, kol ya da bacaklarda güçsüzlük gibi ek belirtiler olabilir. İnmeye bağlı olan yüz felcinde göz kırpma, alın kırışması gibi yetenekler kaybolmaz. İnme ve normal yüz felci belirtilerini ayırt etmek çok önemlidir.
Yüz felci belirtileri görüldüğü sırada hastaların acilen sağlık kuruluşuna götürülmesi çok önemlidir.
Tanı
Nöroloji uzmanı tarafından iyi bir nörolojik muayene yapılıp, iyi bir anamnez alınır. Muayenede hastanın göz kırpma, gülümseme, kaş çatma, alın kırıştırma, kaş kaldırma gibi mimikler yapması istenir ve bu kas hareketleri değerlendirilir. Bunun yanında elektromiyografi, MRG ve BT görüntüleme testleriyle kan testleri yapılır. Tetkiklerle yüz felcinin nedeni saptanabilir.
Tedavi
Yüz felci sık karşılaşılan bir sağlık sorunu olup iyi bir tedavi ve takip gerektirmektedir.
Tedavide kortikosteroid grubu ilaçların iyileşmeye olumlu katkıları olmaktadır. Kalıcı yüz felci olan hastalarda mutlaka fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulaması gerekmektedir. Bu hastalarda yüz kasları egzersizleriyle birlikte masaj önerilir. Yüzeyel sıcak uygulaması bölgesel kan akımını arttırarak iyileşmede etkilidir. EMG, biofeedback, elektrik stimülasyonu, elektroterapi uygulanabilir. Cerrahi tedavi yöntemleri yüz felci nedenine göre tercih edilebilir.