PRP (Platelet Rich Plasma) Tedavisi Nedir?

Kan pulcukları yani plateletler yaralanma bölgesine ilk gelen, kanamayı durduran, yaralanma alanında doku iyileşmesi için gerekli hücre büyümesi, dolaşım artışı ve kollajen üretimini sağlayan büyüme faktörlerini salgılayan hücrelerdir.

PRP hazırlığı için kişinin kendisinden alınan tedavi planına uygun miktarda (10-60ml) kandan kırmızı kan hücrelerinin uzaklaştırılması için santrifüj veya konsantrasyon işlemleri uygulanarak belirli bir sınırın üzerinde trombosit yoğunluğuna sahip (1,5 milyon/ml) plazma elde edilmektedir.

Elde edilen plazmaya, büyüme faktörlerinin artmasını sağlayan aktivatörler eklenerek işlem tamamlanmaktadır.

Elde edilen PRP aynı kişiye problem olan veya iyileşme hız ve süreci desteklenmek istenen alana enjeksiyon yoluyla uygulanmaktadır.

PRP uygulanan alanda doku iyileşmesi için yoğun, etkin ve güvenli bir doku iyileşme ve onarım kaskadı uyarılmaktadır.

Kas iskelet sistemi patolojileri, diş hekimliği, dermatoloji, plastik cerrahi, estetik uygulamalar başta olmak üzere tıp pratiğinde sıkça kullanılmaktadır.

PRP Tedavisi Hangi Alanlarda Uygulanmaktadır?

• Eklem kıkırdak hasarında, menisküs lezyonlarında, eklem içi ve çevresindeki bağ problemlerinde (cerrahi seviyede doku hasarı olan durumlar hariç) yarar sağlamaktadır.
• Aşil tendoniti, tenisçi ve golfçü dirseği, plantar fasiite
• Omuz problemlerinde, omuz sıkışma sendromunda, omuz çevresi bağ ve tendon hasarlanmalarında
• Akut veya kronik travma sonucu gelişen kas yırtık ve incinmelerinde kullanılmaktadır.
• Medikal estetikte cilt yaşlanma bulgularını gidermekte, cilde esneklik ve parlaklık kazandırmakta, canlandırıcı ve yapılandırıcı etkiler sağlamaktadır.
• Yara, yanık durumlarında derinin tüm yaşamsal işlevlerini desteklemektedir. Akne ve yara izlerinin tedavisinde etkili bir rol oynamaktadır.
• Saçları güçlendirerek saç dökülmelerini önlemektedir.
• Yaşlanmaya bağlı olarak meydana gelen kırışıklık ve doku hacim kayıplarının erken bulgularını önlemektedir. Ozon ve mezoterapi gibi tedavileri PRP ile birlikte uygulamak, tedavi sürecini hızlandırır ve kalıcı sonuç alınmasını destekler.

PRP ne sıklıkla yapılmalıdır?

• PRP tedavisi 1-4 hafta aralıklarla 4-6 seans yapılmalıdır.  Cilt ve kas iskelet sistemi problemlerinde tedavi protokollerinde elde edilen iyileşme ve onarımın sürekliliğini sağlamak için 6. ve 12. ayda tekrar seansları önerilmektedir.

PRP kimlere uygulanmaz?

• Kan sulandırıcı alanlara, kanser öyküsü olanlara, kan hastalığı olanlara, otoimmün hastalığı olanlara, yapılacak alanda enfeksiyon ve iltihap olanlara, hamile ve emzirenlere uygulama önerilmez.

PRP uygulaması ne kadar süre alır?

• Kan alındıktan sonra PRP yaklaşık 8-15 dakikada hazır hale gelir ve bekletilmeden tedavi bölgesine uygulanmalıdır.

PRP uygulamasında acı hissedilir mi?

• İşlem öncesi uygulama alanına anestezik krem sürülerek cilt uyuşturulur. PRP saç ve cilt uygulamalarında mezoterapi iğneleri kullanılarak uygulanır. Bu yüzden çok fazla acı hissedilmez. Kas iskelet sistemi eklem uygulamalarında ve PRP proloterapisinde işlem bölgesi ve tekiniğine uygun kalınlık ve uzunlukta iğnelerle çalışılmaktadır.

PRP tedavisinin sonuçları ne zaman görülür?

• PRP tedavisi dokunun kendini yenilemesi esasına dayanır. Bu yüzden tedavi sonuçları zaman içinde ortaya çıkar ve ikinci veya üçüncü seanstan sonra iyileşme daha net gözlenir.
• PRP tedavisi yapıldıktan sonra ciltte sıkılaşma ve sarkmada azalma, kırışıklıklarda hafifleme, ciltteki lekelerde aydınlanma, cilt renginde parlaklık ve izlerde azalma meydana gelir. Saçlı deriye yapılan uygulamalardan sonra saç kalitesi ve kalınlığında artış ve 6 ay içinde ise seyrek alanlarda saç yoğunluğunda artma görülür.

PRP uygulamasının yan etkileri var mıdır?

PRP tedavisinde kullanılan materyal otolog yani kişinin kendi kanından elde edildiği için alerji riski düşüktür. Enjeksiyon bölgesinde birkaç saat süren kızarıklık ve uygulama sonrası 2-3 gün süren, soğuk uygulama, aktivite düzenlemesi ve analjeziklere iyi yanıt veren hafif ağrı ve şişlik dışında olumsuz bir etki oluşmaz.

PRP işleminden önce ve sonra nelere dikkat edilmelidir?

• Uygulama öncesinde uygulama alanı temiz olmalı ve tercihen 1 hafta öncesi ve sonrasında antienflamatuvar ilaçlar kullanılmamalıdır.
• Kas iskelet sistemi uygulamalarında özellikle ilk 3 gün soğuk uygulama, aktivite düzenlemesi ve analjezikler kullanılır. Probleme göre hekim tarafından önerilen egzersizler düzenli olarak yapılmalı, aktivite düzenlemesi ve destekleyici ortez önerileri uygulanmalıdır.
• Cilt ve saç uygulamalarında işlemle aynı gün banyo yapılmamalı ve işlemden sonra özellikle 48-72 saat kozmetik içerikli krem ve makyaj ürünleri kullanılmamalı, düzenli güneş koruyucu kullanılmalıdır.