Kinezyolojik Bantlama

Kinezyolojik bantlama; temel hedefi eklem hareket kabiliyetini kısıtlamaksızın kas ve eklem yapılarını destekleyerek vücudun doğal iyileşme sürecine imkan sağlayan bir tedavi metodudur. Japonya’da kiropraksi ve akupunktur alanında çalışmaları olan Dr. Kenzo Kase 1970’lerde kinezyobantı geliştirmiştir. Kinezyolojik bantlama kas iskelet sistemi problemlerinde geniş bir kullanım alanı bulmuştur.

Kronik seyirli eklem sorunlarının (osteoartrit- kireçlenme) çoğunun gelişme sürecinde kas güçsüzlüğü, kas dengesizlikleri, bağ sorunları daha önce oluşmaktadır. Bu problemler eklemin mekanik dengesinin bozulmasına, yüklenmede artışa, nihayetinde eklemde işlevsel ve yapısal bozulmalara neden olmaktadır. Akut eklem hasarlarında ise çoğunlukla yaralanma eklem kıkırdağı veya kapsülü ile sınırlı kalmamaktadır. Eklem hareketlerini kısıtlamadan eklemi, bağlarını desteklemek, eklem ile ilişkili kasların desteklenmesi ve geçici süreyle istirahate alınması tedavide oldukça yarar sağlayan bir yaklaşımdır.

Kinezyolojik bantlama tekniği gerek kronik gerekse akut kas iskelet sistemi problemlerinde, üç etki mekanizması ile; alan sağlama (cilt ve doku aralıklarını açarak), hareketi kısıtlamadan dokuyu destekleme ve bölgesel soğutma, ödemi azaltma etkileri ile tedaviye ciddi katkılar sağlayabilmektedir. Bir dokuda hasar ya da yangı oluşumu, ödem gelişimine neden olarak doku aralıklarındaki alanı daraltır, artan basınç nedeni ile arteriyel- venöz- lenfatik dolaşım bozulur.

Dolaşım bozukluğu ise hasarlı dokunun ihtiyaçlarının bölgeye ulaşamamasına ve hasar sonucu oluşan doku artıklarının bölgeden lenfatik dolaşımla temizlenememesine neden olarak iyileşme sürecini engeller ve ağrıya neden olur.
Kinezyolojik bantlama invaziv olmayan, dokunun ihtiyacına ve oluşması istenilen etkiye göre farklı uygulama teknikleri ile uygulanarak çok yönlü kullanım imkanı sağlayan ve ciddi yan etkileri olmayan bir tedavi metodudur.

Kinezyolojik Bantlama Hangi Hastalıklarda Kullanılabilir?

Boyun sırt ve bel ağrısına neden olan mekanik sorunlar, myofasiyal ağrı sendromu ( halk arasında kulunç olarak bilinir), bölgesel kas spazm-burkulma ve zorlanmaları, postür ( duruş) bozuklukları, skolyoz, bazı ortopedik cerrahi girişimler sonrası ( bağ onarımı, eklem protez cerrahisi ), eklem kireçlenmesi şişlik – ağrılı dönemlerinde, eklem instabilitesi, spor yaralanmaları, tendinit, bursit, plantar fasiit, topuk dikeni, kas güçsüzlükleri, sinir sıkışma sendromları, nörolojik rehabilitasyon süreçlerinde tamamlayıcı tedavi aracı olarak kullanılabilir.

Yan Etkiler Nelerdir? Kime Uygulanmaz?

Kinezyobantın uygulama yüzeyi poliakrilat yapıştırıcı içerdiğinden; poliakrilat yapıştırıcı allerjisi olanlar veya ilk uygulama sonrası reaksiyon gelişenlerde kullanılmaz.

Bandın fazla gerilmesi veya fazla basınçla uygulanması, yanlış teknik, ince cilt alanı, fazla hareketli bölgede uygulama ve bandın fazla suya teması gibi nedenlerle cilt irritasyonları gelişebilmektedir.