Eklem İçi Viskosuplementasyon Tedavisi
Hyaluronik Asit’in Eklem İçerisindeki Etkileri: Hyaluronik Asit (HA), viskoelastik bir maddedir. HA düşük makaslama kuvvetlerine karşı visköz bir sıvı, yüksek makaslama kuvvetlerine karşı ise elastik bir katı madde gibi davranır.
Eklem sıvısı da HA’nın bu özelliklerinin katkısı ile yürüme gibi yavaş hareketlerde visköz bir kayganlaştırıcı olarak fonksiyon görürken, koşma gibi hızlı hareketlerde elastik şok emici bir madde gibi işlev görür.
HA tedavisinin temel amaçları; osteoartritli dizde eklem kayganlığını artırmak, sinovyal sıvının viskoelastik özelliklerini yeniden kazandırmak ve kıkırdak ara madde harabiyetini önlemektir.
Osteoartritli hastalarda eklem sıvısındaki HA yoğunluğu düşer. HA’daki bu değişikliklere bağlı olarak, osteoartritli olgularda eklem sıvısının elastisitesi ve vizkositesi azalır, eklem kayganlığını sağlayıcı ve şok emici özellikleri de bozulur.
HA, enjeksiyondan 2 saat sonra sinovyal dokuya, 6 saat sonrada kıkırdak doku hücrelerine geçer. (Rosier ve O’Keefe, 2000). Uluslararası Eurovisco araştırma grubunun yapmış olduğu klinik çalışmaların sonucunda viskosuplementler; hafif ve orta derecede kireçlenme olan eklemlerde güvenli, yararlı ve etkili bir yöntem olarak görülmektedir.
Günümüzde en yaygın kullanılan viskosuplementler yılda 1 kez uygulanmakla beraber, 3 yılda bir uygulanan, eklemde etkisi daha uzun süren ürünler de kullanıma girmiştir.
Yan Etkileri: HA enjeksiyonlarında en çok bildirilen yan etki, enjeksiyon yapılan bölgede hafif şişlik, ağrıda artış ve lokal reaksiyondur. Yakınmalar enjeksiyon sonrası ilk 2 gün aktivite düzenlemesi ve soğuk uygulama ile kontrol altına alınabilmektedir.