Donuk Omuz Tedavisi

Donuk omuz sendromu (adheziv kapsülit), omuz eklem kapsülünün daralması, kalınlaşması ve iltihaplanmasıyla birlikte eklem içi sıvısının azalmasına bağlı olarak omuz hareketlerinizin kısıtlanmasına yol açan bir hastalıktır.

Donuk Omuz Kimlerde Görülür

Donuk omuz sendromu, 40 ila 65 yaş aralığında bulunan bireylerde daha sık olarak görülmektedir. Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla vakaya rastlanmaktadır. Eğer bir omuzda donukluk varsa diğer omuzda da görülme ihtimali yaklaşık olarak %30 oranında artmaktadır.

Donuk omuz sendromunun belirtileri:

▪ Kolun hareket ettirilmesiyle artan omuz ağrısı
▪ Üzerine yatmakla artan omuz ağrısı
▪ Kolu belli bir noktadan fazla kaldıramamak veya döndürememek
▪ Uyutmayacak derecede şiddetli omuz ağrısı
▪ Omuzda, günlük işleri yapmayı güçleştirecek ölçüde ağrı

Donuk Omuz Risk Faktörleri Nelerdir?

Bazı faktörler donuk omuz sendromunun gelişme ihtimalini artırabilmektedir:

Yaş ve Cinsiyet: 40 yaş ve üstü bireylerin donuk omuz sendromuna yakalanma olasılığı daha fazladır.

Hareketsizlik: Omuz hareketliliği azalmış ve uzun süreli hareketsizlik yaşayan bireylerde donuk omuz sedromunun ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir. Hareketsizlik durumu rotator yani döndürücü manşet yaralanması, muz çevresi kırıkları ve ameliyat sonrası süreçlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.

Sistemik Hastalıklar:
Diyabet (Şeker hastalığı), hipertiroidizm, hipotiroidizm, tüberküloz, Parkinson, kalp ve damar hastalıkları gibi hastalıklar donuk omuz sendromu riskini artırmaktadır.

Donuk Omuz Tanısı Nasıl Konulur?

Donuk omuz tanısı; belirtileriyle birlikte hasta hikayesi dikkatlice incelenerek uzman hekim tarafından konulabilir.

Omuzunuzun hareket kabiliyetini test ederek gözlemleyen doktorunuz, gerekli hallerde Manyetik Rezonans ( MRI ) görüntüleme tetkiklerini de isteyebilir. Tetkik sonuçlarınızı muayene bulgularıyla birlikte inceleyen uzman hekim tarafından tanı konulur.

TEDAVİ

Donuk omuz tedavisinde amaç ağrıyı hafifletmek ve eklem hareket açıklığını ve fonksiyonelliği geri kazanmaktır. Bu amaçla ağrı kesici ve anti-enflamatuvar ilaçlar, kas gevşeticiler, eklem içi lokal anestezik veya kortizon enjeksiyonları yararlı olabilir. Erken dönemden itibaren eklem hareket açıklığının korunması önemlidir. Bu amaçla fizik tedavi ve egzersiz uygulamalarını içeren bir rehabilitasyon programına başlanması gerekir. Yüzeyel soğuk ve sıcak uygulamaları, ultrason, lazer, ağrı kesici akım tedavileri, kuru iğneleme, akupunktur, kinezyo bantlama, hidroterapi ve masaj donuk omuz tedavisinde kullanılan tedavi yöntemleri arasında yer alır. Eklem hareket açıklığına yönelik egzersiz programına erken dönemden itibaren başlanmalı ve devam edilmelidir.

Konservatif tedavi ile sonuç alınamayan bazı dirençli donuk omuz durumlarında cerrahi müdahale gerekebilir. Genellikle artroskopik olarak yapılan müdahale sonrası erken dönemde rehabilitasyona başlanması tedavinin başarısı için önemlidir.

Donuk omuz tedavi edilmezse şikayetler yıllar boyu devam edebilir. Çoğu hastada omuz ekleminde kısıtlılıklar kalıcı hale gelebilir.